miercuri, 5 februarie 2014

Romania recicleaza PATE-URILE, nu PET-URILE!!! pentru mai multa savoare...


Toți comercianții cunosc faptul că pateurile cu termen de garanție expirat sunt înlocuite GRATUIT de către distribuitor sau fabrica respectivă cu alte pateuri ce au termen valabil. Dacă vă intrebați de unde atâta bunăvoința din partea producătorilor, răspunsul e simplu…mancarea preparată din România, pateurile dar nu numai ele, se RECICLEAZĂ, conform normelor sanitar-veterinare și alimentare din România. Pe bani europeni producătorii din România s-au dotat cu aparatură modernă de reciclat pateuri și mezeluri, aparatură ce sterilizează, pasteurizează cică, produsele expirate la temperaturi de peste 600 de grade C. După șocul termic la 600 de grade C, pasta rezultată se recondimentează și produsul devine din nou gustos și de-a dreptul delicios.

Pateurile ce ingrediente conţin? Dar cele vegetale?

Pateul (poate e mai corect sa spunem ca "era") este un preparat culinar de consistenţă cremoasă, obţinut în casă sau industrial, din diverse ingrediente, cum ar fi: carne de porc, de vită, de peşte (ton), şuncă, ficat, unt, smântână, condimente, sare, aditivi alimentari, arome. Cel mai renumit este paté de foie gras, obţinut din ficatul de gâscă sau raţă, special crescute în acest scop. Ficatul obţinut de la aceste gâşte sau raţe este hipertrofiat şi infiltrat cu grăsime. Acest ficat este transformat în pastă prin amestecare cu unt, lapte, uneori cu ciuperci rare şi foarte scumpe (trufe). Acest paté se consumă de obicei pe pâine prăjită, ca aperitiv, preţul lui fiind însă prohibitiv.

Pateurile industriale fabricate astăzi sunt foarte deosebite de pateul ultrafin foie gras de gâscă sau raţă. Iată o compoziţie tipică a unui pate industrial: ficat de pasare 20%, apă, carne de pasare, ulei vegetal nehidrogenat, proteină vegetală din soia, amidon din porumb, sare iodată, condimente, amidon din grâu, extract din condimente, muştar, arome, stabilizatori (polifosfaţi E-452), sirop de glucoză, emulgatori (esterii glicerici ai acidului citric E-472), agenţi de îngroşare (gumă guar E-412, gumă xantan E-415), antioxidanţi (acid citric E-330), ascorbat de sodiu E-301), potenţiator de aromă (monoglutamat de sodiu E-621), colorant (carmin E-120), conservant (nitrit de sodiu E-250). Conţine alergenii: soia, gluten, muştar.

Pe piaţă există şi variante de post, pateuri vegetale care, din păcate, reproduc compoziţia celor din ficat-carne, conţinând: apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, stabilizatori (polifosfaţi E-452), emulgatori (săruri ale acizilor graşi E-470, ş.a.), agenţi de îngroşare (gumă guar E-412, caragenan E-407), amidon din grâu şi porumb, sirop de glucoză, zaharuri, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), faină de roşcovă (E-410), coloranţi (caramel E-150, roşu carmin E-120), extract de paprika. Conţin alergeni de tipul: gluten, ţelină, muştar, soia.


Soluţia? Simplu cu aceeaşi sumă de bani, cumpăraţi ficat proaspăt de la măcelarie şi il preparaţi dvs acasă. Se poate pasa cu blenderul sau se poate mărunţi cu maşina de tocat carne.  Pasta rezultată se amestecă în ce proporţii doriţi cu condimentele preferate, iar dacă porţia obţinută este prea mare, se poate păstra la congelator. Şi vă asigur ca este cu mult mai gustos şi mai săţios decât cel din magazin. Dacă autorităţile noastre nu se preocupă de sănătatea cetăţenilor, cetăţenii mai au o şansă: să iși poarte singuri de grija...
(încercați) să fiți sănătoși...

preluare partiala:http://monitorulab.ro/pateuri-reciclate/
sursa foto:http://monitorulab.ro/pateuri-reciclate/

Niciun comentariu: