marți, 13 mai 2014

Un articol pentru un copil genial, rămas doar în grija românilor... TREBUIE sa-i conturam un viitor pe masura talentului sau!


În Joia Mare, dinainte de Paști, și-a pierdut mama. Cu toate acestea, după numai o săptămână, a reușit să câștige Concursul Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, unde a primit premiul Uniunii Compozitorilor.

Aceasta este povestea de viață a lui Fabiani Prcsina, în vârstă de 11 ani, care a rămas orfan la vârsta la care avea nevoie cel mai mult de mama sa. Pe tată nu l-a cunoscut niciodată, iar acum mătușa sa are grijă de el.

Mama sa a crezut în el și l-a dat la o școală de muzică, spunându-i tot timpul „Poți”. Elev în clasa a IV-a. acesta este deja mai bun decât mulți copii care au început să cânte de la patru sau cinci ani, iar premiile pe care le-a obținut sunt de necontestat.

„Încă din prima lună mi-am dat seama că este un talent cum rar se întâlnește. Face pian din clasa I, nu de la cinci ani, așa cum se obișnuiește în cazul copiilor pentru care părinții își doresc o carieră de pianist. A făcut pași foarte mari sprijinit de mama lui, care îi spunea tot timpul:„Poți!”. A contat foarte mult suportul și grija mamei, a spus Adina Stan, profesoara de pian a lui Fabiani, pentru voceatransilvaniei.ro.

„La Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală «Orpheus», a obţinut locul întâi la categoria lui de vârstă şi de atunci s-a obişnuit cu premiile. A urmat în acelaşi an un concurs internaţional de pian la Craiova, pe care l-a câştigat. Au urmat alte concursuri în clasa a III-a, când el abia împlinise nouă ani, pe care le-a câştigat, apoi a participat la faza zonală a olimpiadei de interpretare şi s-a calificat pentru faza naţională. În clasa a IV-a a reuşit să câştige locul întâi la Olimpiada naţională. Concursul a avut loc la Giurgiu şi a fost ultimul la care a mers însoţit de mama sa”, mai povesteşte profesoara de pian.

Chiar dacă și-a pierdut mama într-un mod foarte brutal, ucisă pe o trecere de pietoni din Petroșani, copilul a participat, la numai o săptămână după moartea mamei sale, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică “Clara Peia” pentru elevi ai claselor 0-IV din şcolile şi liceele vocaţionale de la Lugoj, unde a câştigat locul întâi şi premiul Uniunii Compozitorilor.

„Fabiani ne-a dat o lecţie de viaţă. A spus că mama sa şi-ar fi dorit să participe la acel concurs, unde ar fi trebuit să meargă împreună. A spus că participă şi cântă pentru mama. A impresionat pe toată lumea cu interpretarea sa”, a mai spus profesoara de pian.

Din păcate, familia sa nu are o situație financiară prea bună, iar familia în grija căreia a fost lăsat, nu își poate permite să îl trimită la toate concursurile.

Pentru cei care vor să îl sprijine financiar pe acest copil talentat, a fost deschis și un cont, unde se pot face donații: RO 12 BTRL 03601201D77115XX, iar contul este deschis pe numele Prcsina Iancu.

Profesoara de pian a copilului spune că acesta ar avea nevoie de o bursă şcolară pentru a putea continua să participe la concursurile naţionale şi internaţionale.

„Fabiani este îngrijit de una dintre surorile mamei, care mai are şi ea doi băieţi. Pentru ca Fabiani să poată participa la concursuri este nevoie de o bursă. Sunt cheltuieli cu deplasarea, cu cazarea, cu masa, taxa de participare, care până acum erau acoperite cu eforturi mari de mama lui. Mama lui Fabiani visa ca băiatul să participe în luna iunie la primul său concurs de intepretare în afara ţării, la Milano. Acum nu ştiu dacă reuşim să adunăm banii necesari pentru ca Fabiani să participe”, a mai spus profesoara de pian.
sursa:https://ro.celebrity.yahoo.com; http://assets.sport.ro/

Niciun comentariu: