miercuri, 12 februarie 2014

Imprimanta 3D - noua tehnologie, din Star Trek, la tine in sufragerie!


Pentru cei dintre dvs care mai cred ca am ajuns prea departe cu tehnologia, ca avem prea multe gadgeturi si device-uri futuriste, imprimanta 3D e tot ce va lipsea ca sa va mai faceti inca o data cruce. Desi tehnologia a fost descoperita cu mai bine de 20 de ani in urma, aceste imprimante au ajuns, in sfarsit, sa fie disponibile si pentru populatia cu dare de mana. Daca la tara obiectele cu pricina ar fi duse la biserica penru a li se aplica o exorcizare ca la carte, sau ar fi arse pe rug cu explicatia ca e "lucru' dracului", strainii se dau in vant dupa ele si companii producatoare de aceste masinarii complicate apar ca ciupercile dupa ploaie.

Inventatorii sustin ca acestea functioneaza asemanator imprimantelor obisnuite, doar ca in loc de cerneala, folosesc alte materiale (ce variaza de la argint, plastic sau titaniu) pe care le imprima in straturi succesie pana la finalizarea obiectului... Nu va puteti imagina mai exact cum functioneaza? Nicio problema, in afara de geniile care au inventat-o mai mult de 1% din populatia lumii nu pricepe cum functioneaza nici imprimantele normale, daramite aceste ciudatenii... Deci nu suferiti de nicio problema.

Avantajul acestor imprimante, spun cercetatorii, este acela ca permit producerea unui prototip intr-un timp foarte scurt, astfel ca acesta poate fi imbunatatit rapid, iar procesul efectiv de fabricatie dureaza mult mai putin, scutind astfel multe resurse si energie. Nu-i rau daca ne gandim ca mereu ratacim fie cheile, fie pixurile, fie cine stie ce alte obiecte trebuincioase omului. Dar ce te faci dupa ce ti-ai printat vreo 30 de chei, prietenii care au venit in vizita au mai lasat si ei cateva si tu vii acasa cu inca vreo 5 de la birou? Cum sa le mai tii evidenta? Poate o sa te ajute vreun alt localnic sa scapi si de excesul de chei si de obiecte de valoare din casa...

In alta ordine de idei avem un nou dispoziv care poate produce o gramada de lucruri si poate genera cel putin tot atatea batai de cap. Cum ii explicii unui manelist ghiortaitor, spre exemplu, ca nu e indicat sa printezi mai multe pistoale pe care sa le testezi pe cei care te injura pe strada cand mergi cu volumul la maxim, cu geamul deschis, si cu pitipoancele sunculinde in spate? 

Nu contest avantajele imprimantei 3D insa cred ca e putin cam devreme sa le lansam la vanzare atata vreme cat noi inca nu avem o legislatie bine pusa la punct nici pentru onorabilii hakeri, care intre noi fie vorba, deja au incaruntit. S-au imprietenit si cu FBI-ul dupa atea vizite si poate intre timp s-au mai si inrudit. Chiar producatorii controversatelor imprimante declara ca "ceva" probleme pot aparea aunci cand vorbim de replicarea unor obiecte de arta sau tipuri de documente, intrucat copiile sunt atat de fidele, incat cu foarte mare greutate se deosebesc originalele de copii, iar lucratorii din cadrul muzeelor nu sunt tocmai incantati de situatie... 


Va dati seama Pyrate Bay-ul cat de solicitat va fi? Intre un costum Gucci si o replica nu va mai fi nicio diferenta spre disperarea cocalarilor aratatori de etichete. Vom produce de vreo 15 ori mai mult gunoi din dorinta de a vedea cum arata orice nimic imprimat cu noua tehnologie si vom dormi linistiti cu gandul ca planeta si lumea evolueaza iar noi suntem niste fiinte absolut speciale...

Dar stati ca descoperirile nu se termina aici, nu, nu! Vom putea printa si mancare (exact ca in celebrele benzi desenate Familia Jetson). Si atunci sa vad eu doamnele si domnisoarele cum o sa mai tina cura de slabire, cu tentatia la doar un clik distanta. Daca printarea alimentelor este o solutie buna pentru cei plecati in spatiu ori pentru populatiile flamande din Africa, pentru restul lumii e posibil sa produca inca un val de sunculite. Ii si aud pe iubitorii de tehnologii, "pai da, evoluam, dom'le o sa avem mai mult timp liber iar noi si o sa ne concentram pe lucrurile cu adevarat importante!" Iar pe doamne: "In sfarsit s-a facut dreptate! nu vom mai fi slugile blidului si ale cratitelor!" Pai, sa ne gandim asa, logic, mai mult timp liber se asteapta de la descoperirea focului incoace... Asa s-a zis si cand s-a inventat aragazul, si cand s-a inventat masina de spalat rufe sau cea de spalat vase (astea intra in categoria membrilor de familie oricum). Au inventat unii si vasul de toaleta care te si spala dupa ce te... ma intelegeti. Si culmea! Tot nu avem timp!

Imprimantele 3D mai au o aplicabilitate, de data asta in medicina. Oamenii de stiinta afirma ca vom putea printa organe intregi cu ajutorul celulelor stem, deci daca mai exista doritori sa-si vanda vreun organ, sa se grabeasca, in curand nu vor mai valora atat. S-au efectuat deja operatii cu proteze produse cu ajutorul acestei noi tehnologii iar rezultatele par sa fie extrem de bune. Vom produce deci, pe langa tesuturi si organe si proteze sau dinti, cu mult mai multa acuratete decat pana acum. Interesant, nu? Ce rost vor mai avea bataile de la carciumile din sat, Gheo' daca il paleste pe Ion si-i scoate 2-3 dinti, in cateva zile are altii noi nouti stralucitori iar daca pe Gheo' il doare pumnul, dupa lovitura aplicata va putea schimba si el pumnul cu unul nou imprimat..



Ei si atunci cum ni se prezinta viitorul?
Cercetatorii privesc cu interes la transportarea cat mai multor astfel de dispozitive in spatiu, pentru a constru cat mai curand o noua Terra, urmand ca cei mai inapoiati probabil sa ramanem aici, demodati si ponositi.

Ma intreb cum se vor vinde imprimantele 3D la negru, la colt de strada: "Hai frate, uite e noua, acum imprimata de o alta imprimanta si nu-ti cere seria cand printezi, hai fratica', ca ti-o dau ieftin sa merg si eu acasa"... Si odata ce vom printa tot ce ne trece prin minte, ce facem cu muntii de obiecte create? Cum va sti omenirea sa dozeze jocul asta de-a Dumnezeu in conditiile in care multi cu greu se pot numi oameni? Ce ne facem cand vom printa bani? N-o sa ne mai trebuiasca banii pentru ca deja ne-am imprimat ce ne trebuie... Cine va pleca pe planeta asta nou printata si ce facem dupa? Vom avea planete adverse? Pitipoancele din viitor vor merge sa bea o cafea pe o alta planeta in loc sa-si taraie  tocurile de 20 de cm pe Dorobanti? Victor Slav o sa-si printeze o Bianca fidela? Sau pana atunci vine sfarsitul lumii? Daca nici Nostradamus nici mama Omida nu vor mai prevesti nimic pentru ca si imaginatia nebunilor are margini, ce ne facem?! 

Ma inclin in fata dvs, putin confuz de aceasta data dupa atatea intrebari,
cu tot respectul,
Pavel Dinu

sursa foto:http://img.gawkerassets.com

Niciun comentariu: